Ingyenes tagság, tanfolyamtár

A tanfolyamok megtekintéséhez regisztrációra van szükséged!

Ékszerkészítés
sárga üveg medál drótozással rögzítve

Medál dróttal 1.

Ebben a leckében medált készítünk. Pontosabban azt nézzük meg, hogyan lehet egy követ szépen, szilárdan befogni dróttal, valamint ugyanebből a drótból alakítjuk ki a medáltartót is. A drótozott medálok készítésének ez az első lépése, egy olyan egyszerűen kivitelezhető módszer, amit gyerekek is el tudnak készíteni.
A lecke tartalma: videó (12 perc)
Alkotó: Bánhidi Krisztina

Festés

Trombitás – akvarell festékfújásos technika

Ebben a leckében egy színpompás, látványos technikát mutatunk be. Igazi kikapcsolódás és élmény lesz a festés. Kisgyerektől felnőttig mindenki csodás, egyedi alkotásokat készíthet ezzel a technikával. A videó végén egy olyan képet is készítünk, amivel ovis korú gyerekeknek és szüleiknek szerettünk volna ötletet adni.
A lecke tartalma: videó (14 perc), letölthető kész alkotás, letölthető sablon a trombitásról, az elkészítés menetének letölthető leírása
Alkotó: Bánhidi Krisztina

Papír

Két szíves üdvözlőlap

Ebben a leckében két szíves üdvözlőlapot készítünk. Nem csak anyák napjára, hanem bármikor, bármelyik szerettünket megörvendeztethetjük egy ilyen személyes, és saját készítésű lappal. Nagyon egyszerű elkészíteni, gyerekeknek sem jelent gondot, a végeredmény mégis nagyon látványos.
A lecke tartalma: Videó (9 perc)
Alkotó: Bánhidi Krisztina

Rajzolás

Perspektíva alapok 1.

Hatalmas segítség a rajzolásban, ha nem csak észleljük, megfigyeljük, de értjük is a látványt, amit le szeretnénk rajzolni. Ebben segít, ha megérjük a perspektivikus ábrázolás alapjait. Ebben a leckében - ami a készülő képregényrajzolás megvásárolható tanfolyamnak is része - igyekeztünk könnyen érthetően elmagyarázni az egy pontos perspektívát, és egy utcarészlet rajzolással a gyakorlati megvalósítást is bemutatjuk.
A lecke tartalma: Videó (22 perc), letölthető magyarázat
Alkotó: Morvay Zsófia

Kosárfonás

Gömb készítése peddignádból

Semmit sem szeretek kidobni. A peddignád kosárfonás maradékaiból pl. szép gömböket lehet készíteni. Bármilyen évszakban csodás dekorációk. Nekem a kedvencem, mikor égősort teszek a gömb belsejébe. Meleg fényei, izgalmas kesze-kusza árnyékai, igazi otthonosságérzetet adnak.
A lecke tartalma: videó (12 perc), letölthető leírás
Alkotó: Bánhidi Krisztina

Rajzolás

Könyöklő lány színesceruza rajz

A könyöklő lány egy gyerekeknek szóló nagyon egyszerű, szép és tanulságos lecke. Képregényes karakterek rajzolásához is jó gyakorlás.
A lecke tartalma: videó (25 perc), letölthető kész alkotás és sablon
Alkotó: Csaba Erzsébet

Könyvkötés

Füzetborítás farmerrel

Az újabb füzetborításos lecke egyben a földnek is jó. Kinőt, szakadt farmereinket sem kell szemétbe dobni, készítsünk inkább belőlük hangulatos füzetborítót.
A lecke tartalma: videó (5 perc)
Alkotó: Bánhidi Krisztina

Formázás

Ételek só-liszt gyurmából

A só liszt gyurma olcsó, egyszerű elkészíteni, sokáig felhasználható, és abból sincs semmi baj, ha a kis szobrászok néha megkostólják. Meglepő, hogy milyen élethű alkotásokat lehet létrehozni ebből az egyszerű anyagból. Ez alkalommal olyan ételeket készítünk, amikkel bármelyik gyerek boldogan eljátszik majd.
A lecke tartalma: videó (13 perc) letölthető leírás
Alkotó: Frecka Csenge

Papír

Papírmerítés

Vigyázat, mert a papírmerítésre rá lehet szokni! Remek nyári móka és pancsolás lehet egy kisgyerekkel, de lehet kreatív művészi alkotás is. Használt papírból készítve a környezetért is teszel, hiszen a hulladékból értéket teremtesz.
A lecke tartalma: videó (28 perc), letölthető elkészítési útmutató
Alkotó: Bánhidi Krisztina

Festés

Lovas naplemente

Ez a lecke a festéssel ismerkedő fiataloknak készült, egyszerű technikával alkotott, látványos festmény. Az alkotó maga is fiatal, aki a lovakért és a festészetért egyaránt rajong. Akvarellel készült, de ha temperával, vagy akril festékkel készítitek, akkor is hasonlóan szép eredményt lehet elérni.
A lecke tartalma: video (72 perc), letölthető kész alkotás és vonalas sablon.
Alkotó: Rezessy Adél

Rajzolás

Pagoda rajzolása

Csaba Erzsébet, a Grafikeszi ifjúsági alkotója ezúttal egy épületet rajzolt. A rajz nehézségét és egyben fő tanulságát a perspektíva bonyolultsága adja. De persze ne ezért rajzoljátok meg, hanem főleg azért mert szép.
A lecke tartalma: videó (38 perc), letölthető kész alkotás, leírás, és vázlatrajz.
Alkotó: Csaba Erzsébet

Horgolás

Horgolás alapok 3 – szív horgolása

A horgolás sorozat harmadik leckéje a szív horgolása. Ez a módszer csak egyetlen sorból áll, így a méretét a fonal vastagsága határozza meg. A lecke újdonsága a kétráhajtásos pálca horgolása
A lecke tartalma: videó (7perc), letölthető leírás.
Alkotó: Fodor Emese

Textil

Rózsa készítése filcből

Tavaszi koszorúra, anyáknapjára, gyors, egyszerű, szép és vidám rózsát készíthetünk filcből, ami ráadásul el sem hervad.
Alkotó: Tarjányi Tímea (Mea Art)
A lecke tartalma: videó (9 perc)

Festés

Kék cinege festése vegyes technikával

Kicsit oldalra billenti a fejét, úgy néz minket ez a kismadár. Egyik kedvencem, rendszeresen jár hozzánk a madátitatóhoz. A festményt akvarellfestékkel alapoztuk, de a bolyhos tollazat kialakításához, és helyenként a fehér színeknél akrillfestéket használtunk.
A lecke tartalma: videó (89 perc) letölthető kész alkotás, vonalas rajz és leírás.
Alkotó: Bánhidi Krisztina

Könyvkötés

Füzet készítése keleti fűzéssel

Végre egy olyan füzetkészítés, amihez nem kellenek veszélyes eszközök, így a gyerekek is biztonsággal el tudják készíteni. Azért egy vastagabb varrótűre szükség lesz, tehát a kisebbeknek azért a szülői felügyelet javasolt.
A lecke tartalma: videó (11 perc), letölthető leírás
Alkotó: Sallai Katalin

Nemezelés

Golyó készítése nemezeléssel

Minden nemezelés oktatás egy kis golyó készítésével kezdődik. Végtelenül egyszerű technika, de mégsem olyan könnyű feladat, ahogyan látszik. Javaslom, hogy sok kis golyót készítsetek el, mielőtt más formáknak nekikezdenétek, hogy begyakoroljátok a gyapjúval való bánásmódot.
A lecke tartalma: videó (7 perc), letölthető leírás
Alkotó: Tarjányi Tímea

Könyvkötés

Szalaggal záródó füzet készítése

A szaténszalaggal összeköthető füzet egy igazán szép és nőies darab. Elkészítése egyszerű, bár az ár (vagy azt helyettesítő) eszköz használata elővigyázatosságot igényel.
A lecke tartalma: videó (17 perc), letölthető leírás
Alkotó: Sallai Katalin

Horgolás

Horgolás alapok 1.

A horgolás sorozat első részében a legalapvetőbb mozdulatokkal ismerkedhettek meg. A kezdőcsomót, a rövidpálcát és az egyráhajtásos pálcát mutatjuk be. Leírást is mellékeltem, de igaziból a filmet kell nézni. Többször is. Ha nem sikerül elsőre ne adjátok fel! Ez pont olyan dolog, aminél néhány óra gyakorlás is elég, hogy első szép alkotásaid megszülessenek, hamar rögzülni fognak a mozdulatok.
A lecke tartalma: 4 db film, részletes leírás ábrákkal
Alkotó: Fodor Emese

Papír dísz

Jácint krepp papírból

Hogyan öltöztessük tavaszi díszbe a lakást? A krepp papír virágok készítése valódi relaxáció egy munkás hétköznap után, de a gyerekekkel való közös alkotásra is remek lehetőség. A vidám, színes virágokat éveken át újra és újra elővehetjük, hogy tavaszba öltöztessük a lakásunkat.
A lecke tartalma: videó (15 perc), leírás
Alkotó: Tarjányi Tímea

Rajzolás

Ugró lány rajzolása

Az alkotó saját tervezésű, képregénybe illő karakterét rajzolja meg ebben a tanfolyamban. Témája miatt fiataloknak szól ez a lecke, a dinamikus mozdulat megrajzolása, az arányok eltalálása azonban egyáltalán nem egyszerű feladat. A letölthető vonalas rajz segítségével azonban a gyerekek számára is könnyebbé válik az alkotás.
A leckéhez tartozik: videó (29 perc), letölthető kész alkotás, vonalas sablon és leírás.
Alkotó: Csaba Erzsébet