kalliografikus tollak

A kalligráfia eszközei

A kalligráfia családbarát hobbi. Hogy miért?

Hát mert olcsó, kevés eszköz kell hozzá, amik ráadásul kis helyen elférnek, és gyorsan előkaphatóak, így akár pár percre is le lehet ülni írni. Persze sokkal jobb elmélyedni az alkotásban, de sokszor néhány perc is feltöltődés és valódi ajándék.

Mit érdemes beszerezned a kezdő készlethez?

  • ceruza (és persze hozzá hegyező és radír)
  • tűfilc
  • kalligrafiks toll, ebből van mártogatós, és töltőtoll is
  • ecsetfilc
  • sorvezető
  • papír
  • papírtörlő
  • vonalzó
  • tinta, tus vagy fapác
  • esetleg még rajztábla és maszkoló szalag is jól jöhet, de ezek nélkül azért el lehet lenni.

Ceruza

A ceruzára szükség lehet akkor, ha nem átlátszó papírra írunk, tehát nem tudunk sorvezetőt alkalmazni. Ekkor sajnos ceruzával és vonalzóval meg kell rajzolnunk a sorokat, aztán, majd ha megszáradt a tinta ki lehet radírozni.

Kezdetben gyakorláshoz is jó. Puha és tompább ceruzával (4B vagy puhább) a nyomás hatására vékony és vastag vonalat tudunk húzni, hasonlóan a ponthegyű tollhoz és az ecsetfilchez. A letteringnél, azaz betűrajzolásnál is nagy hasznát vesszük mindenféle ceruzának.

Tűfilc

A faux kalligráfia eszköze. A faux vagy hamis kalligráfia azt jelenti, hogy a betűket utólag vastagítjuk meg, mintegy megrajzoljuk a vastagabb részeket. Letteringnél szintén nélkülözhetetlen eszköz.

Kalligrafikus toll

Éveken keresztül csak mártogatós tollakat használtam, ki sem próbáltam a tölthető tollakat, ami pedig most így belegondolva elég furcsa, mert már el sem tudnám képzelni az életem Pilot Parallel toll nélkül. Minden esetre ebből látszik, hogy jó sokáig elég csak a mártogatós tollakat használni.Ezekhez külön lehet megvenni a tollszárat és a hegyet. A hegyet cserélgetheted, tehát nem kell rögtön minden hegyhez tollszárat vásárolni, de azért kényelmesebb, ha több van. A tollhegy lehet ponthelyű és vágott hegyű. Ha a Copperplate betűtípust szeretnéd megtanulni nagyon hasznos ferde tollszárat beszerezned, azzal sokkal könnyebb lesz az írás.

A vágott hegyű tollnál a tollhegy szélessége a meghatározó. Jó, ha széles, nagy tollal dolgoztok, de gyakorláshoz a 2-3 mm-es tollhegy is tökéletes. Ez a méret már elég széles, hogy szépen látszódjanak a vékony és vastag vonalak, de még nem annyira, hogy pazarlóan gyorsan teljenek be a lapok, füzetek.

Ponthegyű tollnál a hegy rugalmassága a döntő, bár természetesen itt is vannak méretek. A nagyon puha tollhegyet kezdőként nehéz kontrollálni, a kemény esetleg könnyen beakad, karcolja a papírt, nekem kicsit nehézkes. Úgy a legjobb, ha több fajtát kipróbáltok, de szerintem egy közepes, vagy annál épp csak keményebb fajtával a legkönnyebb megtanulni írni. A workshopokon 0,45 mm-es tollhegyet használunk, mert ezzel jól látszik a vastag és vékony vonal közötti különbség, és nem kell olyan apró betűket írni.

Ecsetfilc

Hihetetlen választékban áll rendelkezésre. Azt javaslom eleinte egy viszonylag vékony, kemény és egy közepesen vastaggal érdemes kezdeni. A vastag és nagyon puha ecsetfilceket írásra nem könnyű használni. Én a Tombow, a Pentel és Sakura márkákat szeretem, de most vettem egy ár-érték arányban jó kis tollat, Calli Brush a márkája. Itt találtok egy jó kis összehasonlítást a témában.

Sorvezető

Ez nem egyszerű vonalas lap, hanem a betűtípushoz kell alkalmazkodnia. A különböző betűkhöz mindig más-más sorvezető kell, hiszen más a lenyúló és felnyúló szárak mérete. Attól is függ, hogy milyen széles tollat használunk. Tehát sokféle sorvezetőre lesz szükség. A vastagabb papíroknál, amin nem látszik át a sorvezető sajnos egyedileg kell vonalazni a lapokat.

Papír

Szinte bármilyen papír jó, amin nem folyik szét a tinta. Ezt ki kell próbálni. Én 90 grammos enyhén sárgás papíron szoktam gyakorolni (Fabriano).  Ha már nem gyakorolsz, hanem meghívót, üdvözlőlapot készítesz, elegánsabb, vastagabb papírt használj, még ha itt a sorvezető nem is használható. Nagyon textúrált papírra nem könnyű írni, minduntalan beleakad a tollhegy. Ugyanígy a merített papírt is csak haladóknak ajánlom. A másik véglet a csillogó, sima papír, amire szintén nagyon nehéz írni, ha egyáltalán lehetséges.

Tinta, tus, fapác, festék

Nekem a fapác a kedvencem, mert szép és olcsó. Por formában vásárolom és vízzel hígítom, fatelepeken, barkácsboltban veszem. Egy zacskó végtelen ideig elég, nagyon lassan fogy. Azért idővel mindenkinek összegyűlik otthon néhány üveg szép színes tinta. És arról se feledkezzünk meg, hogy festékekkel is remekül lehet írni. Akár egyszerű vízfestékkel is írhatsz, ecsettel tudod ráenni a tolladra, így bármilyen színt kikeverhetsz magadnak is. Az akrillfestéket nem ajánlom, mert idővel tönkreteszi a kalligrafikus tollat.

Ha ponthegyű tollal dolgozva nem tudod kialakítani a vékony vonalakat, akkor kicsit fel kell hígítani a tust vagy tintát. A festékekkel épp fordított a helyzet, azzal úgy könnyebb vékony vonalat húzni, ha sűrűbb a festék.

A kalligráfiát tehát néhány egyszerű és olcsó eszközzel is elkezdheted, sőt nagyon magas szintre juthatsz úgy, hogy nem költesz el sok pénzt a hobbidra, minden elfér kis helyen, mégis nagyon sok örömet tud adni. Érdemes elindulni ezen az úton. Azt persze senki sem mondta, hogy idővel ne támadna kedved beszerezni egy pár költségesebb eszközt. De addigra már annyi örömet ad ez a hobbi, hogy szinte észre sem veszed, mikor kezdte elfoglalni a gyarapodó tinta és ecsetkészlet az újabb polcokat.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Grafinapló 2023 tavasz

A Grafinaplóval áttértem az évszakonkénti beszámolóra. Kezdjük mindjárt a gyönyörűséges virágillatú tavasszal. Az idei tavaszt nagyon szerettem. Nem lett mindjárt nagyon meleg, volt még helye

Elolvasom »