képregényrajzolás, manga

Miért épp képregényrajzolás?

Mert oly sok pozitív hatása van a gyerekekre, hogy nem győzök csodálkozni, mikor újra és újra megtapasztalom. Lelkileg és szellemileg egyaránt hihetetlenül fejlesztő hatása van a képregényrajzolásnak kicsikre és kamaszokra egyaránt.

Képzeld el, hogy gyermeked:

Kezébe veszi a ceruzát. Kicsit még rágcsálja a végét, mert az üres fehér papír elbizonytalanítja, de végül elkezd rajzolni. A lapok megtelnek a fantáziája szülte világgal. A rajzolás során nem nézegeti a telefonját, teljesen a jelen pillanatnak él.

Van, hogy nevetgélve vicces történeteket rajzol, amit aztán lefotóz a telefonjával, és elküld a barátainak. Jót nevetnek rajta. Lehet, hogy a vicc az iskolai élményekből táplálkozik, vagy egy közös kirándulásból. Ha kíváncsi vagy rákérdezhetsz, és egy jót tudtok beszélgetni.

Máskor izgalmas krimit mesél el. Bonyolult történetet agyal ki, maga találja ki a szereplőket is. Hosszú órákig serceg a ceruza, talán napokig, hetekig él együtt a történettel, amíg minden a helyére kerül. Türelemmel és figyelemmel dolgozik, és megbeszéli a tesójával, vagy a barátaival is a sztorit. Lehet, hogy végül együtt gondolják tovább a karaktereket, vagy a történet csattanóját.

Ha szereti a fantasy világot, szinte biztos, hogy előbb – utóbb megalkotja majd a saját fantázia világát. Szuperhőssel vagy csillámpónival, dinoszaurusszal vagy esetleg egy olyan cuki szörnyecskével, akit teljesen maga tervezett meg. Kitalálja a karaktereket, a tájat, benépesíti fantázialényekkel a történetét, egy egész világot alkot a képzeletével.

A gyerekek kreativitása határtalan. Rajzaikban benne van a színes egyéniségük, belső világuk minden szépsége, öröme. De aggodalmaikat, szorongásaikat is ki tudják rajzolni magukból, ezáltal gyógyulhatnak, oldódnak szorongásaik, félelmeik. A művészet terápiás hatásairól még sokat szeretnék majd írni. Most ebben a cikkben a képregényrajzolással összefüggésben, annak hét fő “mellékhatását” szedtem egy csokorba.

7 fontos képesség, amit a képregényrajzolás fejleszt a gyerekeknél

1. Kreativitás, fantázia

A képregényrajzolás során megalkotott karakterek, fantázia szülte élőlények és maga a történet kitalálása is rendkívül fejlesztő hatással van a kreatív gondolkozás fejlődésére. A kreativitás is olyan, mint az izmaink, ha használjuk a fantáziánkat, a képzeletünket, akkor egyre „izmosabb” lesz a kreativitásunk. Bármilyen kihívás előtt állunk, több megoldási ötletünk van, ha edzettük a kreatív gondolkozásunkat. Több oldalról nézzük az előttünk álló problémát, és rövidebb idő alatt találunk megoldást. Igen-igen, könnyen lehet, hogy a matek osztályzatra is jó hatással lesz a képregényrajzolás.

2. Empátia

Ahogy a különböző karaktereket megalkotja a gyermek, kénytelen beleélni magát mindegyik gondolkozásába. Elképzeli, mik lehetnek adott szereplő érzelmei, mik a cselekedeteik mozgatórugói. Ezt a képességet aztán a való életben is nagyon jól tudja használni. Jobban megérti a körülötte lévő embereket, jobban tud az ő fejükkel gondolkozni. Egyszer egy gyerekfoglalkozáson egy 10 év körüli kislány kitalálta, hogy a történetet, amit korábban rajzolt megrajzolja újra, de a negatív szereplő szempontjából. Megmagyarázza a viselkedésének az okait, és eléri, hogy szeretetreméltóbb legyen. Nagyon hasznos játék volt ez, igazi empátia növelő gyakorlat.

3. Kommunikációs készség

Az empátiával kapcsolatos ez is. Amikor ugyanis a különböző szereplőket megszólaltatja, akkor a beszédstílusukat is ki kell találnia. Ekkor szintén beleéli magát az egyes szereplők helyébe, és úgy választja meg a szavakat, a kifejezéseket, hogy az jellemző legyen adott szereplőre. Eközben észrevétlenül fejlődik az a képessége is, hogy jobban tudjon kommunikálni, megtalálja az adott helyzetben megfelelő stílust.

4. Önálló gondolkodás, problémamegoldás

Ha egy történetet mesél el a képregény, ott mindig van valami bonyodalom. Valamelyik szereplő nehéz helyzetbe kerül. Elsőnek tehát ki kell találnia a gyermeknek a bonyodalmat, majd megtalálni rá a megoldást. Mindez rendkívüli mértékben fejleszti a gondolkozást, a problémamegoldást.

5. Lényeglátás

A képregényrajzolásban gyakran nem az a legfőbb kihívás a gyerekeknek, hogy valamit hogyan kell lerajzolni. Ebben jellemzően nagyon is találékonyak, és még pálcikaemberekkel is szuperül meg tudják jeleníteni amit akarnak. A legnehezebb rész az, hogy mi kerüljön egy-egy képkockába. Úgy kell megtervezni rajzokat, hogy érthető legyen a történet, ne maradjon ki semmi, de ne is rajzoljanak felesleges jeleneteket, ami miatt unalmassá válna a képregény.

6. Türelem

Amikor én gyerek voltam, folyton várni kellett valamire. Napi szinten álltunk sorban a boltban, a kenyérért, aztán ha valamit meg akartam tudni, keresni kellett egy könyvet (mivel még nem volt otthon számítógép, pláne nem Google). Ha otthon nem volt, el kellett menni a könyvtárba. Pár napba is beletelt, mire megkaptam a választ. Ma minden információ, minden válasz pár másodperc. Az orvosi rendelőn kívül szinte sehol sem várunk, mindent online el lehet intézni. Ez persze jó dolog. Mégis fontos, hogy néha kiszakadjunk ebből a tempóból. Egy-egy képregény megszületése hosszabb folyamat, ami türelemre, kitartásra tanítja a gyerekeket. Nem lesz rögtön kész, de annál nagyobb a büszkeség, és az öröm, mikor végre elkészül az alkotás. A rajzolás megtanítja a gyerekeket lelassulni, és várni. Megtanítja nekik, hogy mennyire jó az a siker, amiért megdolgoztak, amire időt fordítottak.

7. Önbizalom

Néha már 7-8 éves gyermekektől is azt hallom egy-egy gyerekfoglalkozáson, hogy ő ügyetlen. Egyszerű kézműves munkáknak sem mernek nekiállni ezek a gyerekek, szinte látszik rajtuk a szorongás, hogy úgysem fog sikerülni. Csodálatos látni, mikor felszabadultan, boldogan mennek haza az alkotásukkal! A képregényrajzolás során is átélik ezt az örömöt. A kész mű sikert arat a családban, a barátok között. A képregényrajzoláshoz türelem és kitartás kell. Épp ezért mikor elkészül joggal lehet büszke az alkotására.

De a legfontosabb minden közül, hogy a rajzolás a gyermekednek olyan örömteli tevékenység, amivel kifejezheti magát, ami feltölti, ami széppé teszi a napját. Kifejezetten gyerekeknek készült az Így rajzolj tökéletes képregényt című tanfolyamunk. Ebben mindent összeszedtünk, hogy öröm és sikerélmény legyen a gyerekeknek a rajzolás.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Grafinapló 2023 tavasz

A Grafinaplóval áttértem az évszakonkénti beszámolóra. Kezdjük mindjárt a gyönyörűséges virágillatú tavasszal. Az idei tavaszt nagyon szerettem. Nem lett mindjárt nagyon meleg, volt még helye

Elolvasom »

Grafinapló – 2023. február

Februárban minden másként alakult, mint terveztem. De először nézzük meg, mi az, amit a januári vállalásaim közül sikerrel teljesítettem: A négy felújított grafiklubos tanfolyam sikerült,

Elolvasom »