Jobb agyféltekés vagy hagyományos rajzoktatás?

Te melyikre szavazol? Hogyan tanultál rajzolni?

Én mindkettő módszerrel tanultam, és mindkettő nagyon hasznos volt.

A jobb agyféltekés rajztanfolyamon – amit rettentően élveztem – elmagyarázták, hogy ez a legjobb, leggyorsabb, legbiztosabb rajztanulási módszer. A kreativitás kibontakoztatása szempontjából meg fényévekkel jobb, mint a hagyományos rajzoktatás, ahol folyton belekotyog a rajzolásomba a rugalmatlan, merev és logikus bal agyféltekém. Nagyon szerettem a jobb agyféltekés módszert, egészen magával ragadott az eredményessége.  Valóban alig kartam elhinni, hogy én rajzoltam mikor az első portrémat megláttam, annyira élethű volt. És mindezt csak két nap alatt. Teljesen le voltam nyűgözve. Most is hálás vagyok annak a tanfolyamnak, úgy érzem az indított el az úton, aminek a Grafikeszi lett a vége.

Na de azért egy idő múlva mégis elmentem hagyományos rajztanfolyamra is. Minden előnye ellenére, azért úgy éreztem, hogy a jobb agyféltekés módszernek vannak bizonyos korlátai. Nehezen ment a fejből rajzolás. A hagyományos rajztanfolyamon szerkesztettük a perspektívát, és a hibás rajzomra nem az volt a válasz, hogy nézzem meg jobban, meg nézzem meg a negatív tereit is, hanem elmondták, hogy ha pl ha kancsót rajzolok, akkor a kör perspektívája miatt – ha rálátok a tetejére (a horizontvonal a teteje felett van), akkor az alja nyitottabb ellipszis mint a teteje. A tanfolyam során nem készültek olyan látványos alkotások, azonban a végére úgy éreztem, hogy okosabb lettem, és magabiztosabban tudok fejből rajzolni. Sokat jelentett nekem, hogy bizonyos dolgokat nem csak megnézek, és lerajzolom, de értem is. A fények viselkedését, a perspektíva alakulását, az emberi test felépítését. A rajtanárom nem is nagyon akart beszélni a jobb agyféltekés módszerről. Ha szóba hoztam, azt mondta, sosem tanul meg rajzolni senki jobb agyféltekés alapon.

És akkor én melyiket alkalmazzam a Grafikeszis élő tanfolyamokon? Mindkettőt. Na de nem külön-külön, hanem egyszerre. Mert úgy gondolom, hogy egyiket sem kell nélkülözni. A jobb agyféltekés módszer alapján kapott látásmód, a sikerből eredő ösztönzőerő nélkülözhetetlen a rajzoláshoz. Hányan hagyták már abba a rajztanulást a harmadik kockológia óra után? Pedig ez hasznos, sőt nélkülözhetetlen gyakorlat a helyes rajzoláshoz. Csak épp az emberek többsége nem ebben leli örömét. De az első élethű portrék és festmények elkészülése után, már annyi örömöt és lelkesedést adott az alkotás, hogy tovább tudunk lépni, sőt még az is előfordulhat, hogy elkezdjük izgalmasnak érezni a kockák világát is. Bizonyos dolgokat valóban érteni is kell ahhoz, hogy fejlődni lehessen, de úgy látni a dolgokat, ahogyan azt a jobb agyféltekés tanfolyamokon tanítják szintén felbecsülhetetlen segítség.

De a lényeg nem ez. A lényeg az, hogy alkotni öröm, és alkotni mindenki tud. Ezért alig várom már az első valódi, élő Grafikeszis rajzklubokat, workshopokat. Remélem hamarosan találkozunk személyesen is!

Addig is szép, alkotós napokat kívánok nektek!

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Grafinapló 2023 tavasz

A Grafinaplóval áttértem az évszakonkénti beszámolóra. Kezdjük mindjárt a gyönyörűséges virágillatú tavasszal. Az idei tavaszt nagyon szerettem. Nem lett mindjárt nagyon meleg, volt még helye

Elolvasom »