Kalligráfia

Szépen írsz?

A kalligráfia több, mint szép kézírás, művészi írás. Azt gondolod, hogy ezt te nem tudod megtanulni?

Hiszen mindig is csúnyán vagy olvashatatlanul írtál? Vagy esetleg azért nem bízol a sikerben, mert rákerestél az interneten és legalább 1000 fajta megvásárolandó eszközt, és még tízszer annyi gyönyörű, ámde számodra kivitelezhetetlenül bonyolultnak tűnő betűtípust láttál? Hiszen ezek művészek, akiknek kiállításaik vannak. Esélytelen.

És néztél már Bocuse d’Ore szakácsversenyt, vagy legalább képeket az ott készült ételekről? Na igen, ott vannak a szakácsművészet nagyjai. És akkor elhatároztad, hogy többé nem fogsz fakanalat a kezedbe? Minden tiszteletem a kalligráfia művészeié, akik egyetemet végzett képzőművészek, akik csodálatos műveket alkotnak, és kiállításokat rendeznek ezekből. De ez nem jelenti azt, hogy neked ne sikerülne gyönyörű kézzel írott alkotásokat készítened. Olyanokat, amikre méltán lehetsz büszke, amikkel széppé varázsolod az otthonod, megörvendezteted a barátaidat, és nem utolsó sorban eközben feltöltődsz és kikapcsolódsz.

A valóság az, hogy a kalligrafikus kézírást nagyon hamar el lehet sajátítani, és eleinte szinte semmibe sem kerül, mert csak papír kell hozzá, egy íróeszköz, meg egy csipet lelkesedés. Aztán ahogy elkezdünk írni, egyre könnyebbé válnak az új fajta írások, mi pedig egyre lelkesebbé. Persze közben majd veszünk is néhány új fajta tollat, mártogatósat, vágott hegyűt, ponthegyűt, ecsetfilcet, töltőtollat, de még így is megfizethető hobbink van, ami azonban hihetetlen sok sikerélményt és örömet okoz. Előbb – utóbb a lakás egyre több pontján megjelennek a feliratok, eleinte csak az üdvözlőlapokon, a meghívókon, irattartókon, majd képeken, bögréken, fatáblákon, vágódeszkán, ruhaakasztón, lépcső homlokfán végül – ha a család elég elfogadó – akár a falon is.

Néhány írástörténeti érdekesség

Ha már kézírásról van szó, nem tudtam megállni, hogy magával az írással kapcsolatban ne hozzak ide egy-két érdekességet:

  • Az embereknek mindig szükségük volt, hogy megkönnyítsék az emlékezést. Amíg nem volt írás (meg pl. keep note alkalmazás sem), addig egyéb ötletes eszközöket használtak. Pl. rováspálcát Európában, hírnök botot Ausztráliában, csomójeleket Kínában és Dél- Amerikában, kagylófűzéreket Afrikában.
  • Az első írásos emlékek az uruki agyagtáblák, kb. 5000 éve készültek, és piktogramokat használtak.
  • A sumeroknak aláírás helyett pecséthengerük volt. Végig hengergettek egy faragott hengert az agyagtáblán. Ezt sem nagyon lehetett hamisítani.
  • Képzeljétek milyen lehetett pl. Assurbanipal utolsó asszír uralkodó könyvtára, ami 22000 ékírásos agyagtáblából állt. És ezeken a táblákon már nemcsak gazdasági számadások voltak, de vallásos és irodalmi szövegek is.
  • Az első abc, vagyis olyan írás ami hangokat rögzített a föníciai volt. Ebből alakult ki később a görög írás.
  • Kb. Kr.e. 500-tól vált általánossá, hogy balról jobbra írunk.
  • Kb. Kr.e. 3. századig nem jelölték a szóközöket, hanem folyamatosan írtak.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Grafinapló 2023 tavasz

A Grafinaplóval áttértem az évszakonkénti beszámolóra. Kezdjük mindjárt a gyönyörűséges virágillatú tavasszal. Az idei tavaszt nagyon szerettem. Nem lett mindjárt nagyon meleg, volt még helye

Elolvasom »