tavaszi kép és fraktúr kalligráf felirat

Grafinapló 2023 tavasz

A Grafinaplóval áttértem az évszakonkénti beszámolóra. Kezdjük mindjárt a gyönyörűséges virágillatú tavasszal.

Az idei tavaszt nagyon szerettem. Nem lett mindjárt nagyon meleg, volt még helye a kabátnak és a pulcsinak. Ahogy az egy szép tavaszhoz illik, lassan vezetett át minket a télből a nyárba. Jó volt nézni, hogy a sok-sok esőnek mint örülnek a növények. Szinte szemmel látható volt, ahogy nőt a fű, lombosodtak a fák. Néhány nap alatt zöldbe öltözött a táj. Te mivel töltöd ilyenkor a legszívesebben az időt?

Én amikor csak lehet kinn vagyok a szabad levegőn, és sokkal nehezebb rávennem magamat arra, hogy hosszú órákat üljek a számítógép előtt. Nekem nem tavaszi fáradtságom, hanem tavaszi mehetnékem van. De azért volt valami ami kicsit mégis lendületet adott a munkához: A Grafikeszi 2. szülinapjára  kapott egy új mikrofont. Ez bár első hallásra nem tűnik olyan különleges eseménynek hihetetlenül nagy javulást eredményezett a hangminőségben. Legszívesebben az összes filmet újra alámondanám. Nem igazán értem, miért tartott eddig rájönnöm, hogy szükségem van egy jó mikrofonra.

Íme a mikrofon 🙂

Márciusban a húsvéti előkészületeken volt a hangsúly. Az online húsvéti tanfolyamot is megújítottam, de az igazi készület a műhelyben volt. Az egy naposra hirdetett tojásfestés végül három napig tartott. Mondhatom régen ettünk ennyi rántottát, összesen közel 100 db tojást fújtam ki.

Volt berzselés, a kicsik ecsettel is festettek tojást, de a legtöbben viasszal írták a hagyományos és modern mintákat. Maratással is csodálatos tojások készültek, és nagyon népszerű technika volt, mikor a viasszal írt tojást még aranyporral díszítettük tovább. Én magam is ilyen technikával készítettem a családnak a húsvéti ültetőkártyákat.

Márciusban voltam egy nagyon szuper képzésen is. Pasztellfestést tanultam, Máté Sándor volt az oktató, aki számomra művészként és emberként egyaránt hiteles. Nagyon jó alkalom volt, amit tervezek is megismételni nemsokára. Annál is inkább, mert annyira tetszett ez a technika, hogy születésnapomra egy páratlanul jó minőségű, Sennelier, 120 színből álló pasztellkészletet kaptam ajándékba a férjemtől. Nyilván nem hagyhatom kihasználatlanul.

Idén az első szabadtéri program a Budakeszi városi májusfa állítás volt, ahol a gyerekekkel szívecskéket készítettünk. Jól esett a vidám társaság.

Tavasszal a kalligráfia volt a második legnépszerűbb téma. Több nyitott műhely foglalkozást tartottam, italic és copperplate betűtípussal is.

Anna 5. alkalommal jött nyitott műhely foglalkozásra. Itt az italik betűtípust gyakorolja.

A mostani kis kedvencem a fraktúr (ilyen betűvel készült a bejegyzés borítóképe is). A háttérben már javában állítom össze a fraktúr betűtípus tananyagát, remélem a nyáron, vagy legkésőbb szeptemberben elindulhat majd az első fraktúr tanfolyamom is.

Ha kedved támad elindulni a kalligráfia csodálatos világába, ne habozz! Írj, vagy hívj, és megbeszéljük, hogyan tudom támogatni az utadat. Személyes, online és csoportos tanfolyamok is indulnak a Grafikeszinél.

Az online tanfolyamoknál most egy új sorozatot kezdtem, aminek az első része már fenn is van a Grafiklub tanfolyamok között. 3D rajzolásról készülnek filmek. Egészen egyszerű, de hihetetlenül látványos technikákat mutatok majd meg ebben a sorozatban. Ebben a témában lesz egy iskolás gyerekeknek szóló egy napos nyári foglalkozás is, július 3-án. Itt sok olyan tudást kaphatnak a gyerekek egy nap alatt, ami mindenféle rajzolásban segíti őket. Ha érdekel jelentkezz mielőbb, mert maximum csak 8 fő vehet részt a foglalkozáson.

Érdemes követned a Grafikeszi facebook oldalát, mert ott minden programról és lehetőségről írok, és mellette még számos egyszerű kézműves ötletet is megosztok a követőimmel.

Szép tavasz volt, várjuk hát együtt a nyarat, ami remélhetően sok-sok élményt és alkotást tartogat számunkra.

Kalandra fel!

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Grafinapló – 2023. február

Februárban minden másként alakult, mint terveztem. De először nézzük meg, mi az, amit a januári vállalásaim közül sikerrel teljesítettem: A négy felújított grafiklubos tanfolyam sikerült,

Elolvasom »