ZÖLD – SZÍNES SOROZAT

A ZÖLD SZÍN SZIMBOLIKÁJA

Neked mi jut róla eszedbe?

Ellentmondásos jelentéseket tulajdonítunk a zöld színnek: élet, természet, fiatalság, termékenység, növekedés, frissesség, optimizmus, valamint féltékenység, méreg, penész, betegség, halál.

Zöld a magyar zászló egyik színe is. A romantikusabb magyarázat szerint a zöld a reményt jelképezi a zászlóban (a piros az erő, a fehér a hűség), a kevésbé romantikus magyarázat szerint pedig csak szerették volna a magyar címer színeit használni, amiben csak a kereszt támaszául szolgálnak a zöld dombok. Bár erre is van romantikusabb magyarázat, mi szerint a Tátra, Mátra, Fátra lenne a három domb, Nagymamám nekem még így mesélte.

Fontos szerepet tölt be a zöld az arab világban. Az iszlám szent színe, a sivatagi óázist jelképezi, az arab világ összefogását, ez Mohamed zászlajának a színe, így nem csoda, hogy számos arab ország zászlajában is szerepel a zöld szín.

ZÖLD PIGMENTEK A FESTÉSZETBEN

Meglepő, de hiába vette körül az embert mindig is a zöld táj, a zöld színű festék beszerzése egészen a legutóbbi időkig igen sok nehézséget okozott. Sokáig egyszerűbb volt kékből és sárgából kikeverni a színt, mint zöld festéket készíteni.

A növényekből ugyanis – bár csodás sárgászöld színük van – nem lehet olyan zöldet kivonni, ami hosszan megtartja a színét. A növényi zöldet nedvzöldnek hívják, mivel a festéket nem szabadott hagyni kiszáradni. Főleg benge, hagyma, mályva, írisz, liliom zöld leveleiből készítették, és jellemzően a disznó hólyagjában tárolták. Innen ered másik neve: hólyagzöld. A zöld pigmenteket évszázadokon át főleg réz tartalmú ásványokból állították elő, például malachitból és krizokolából.

Az igazán szép, színtartó és biztonságos zöld színű pigmenteket a 19. században kezdték csak előállítani, ekkortól készületek a viridián és kobaltzöld színek. És még egy évszázadot kellett várni a manapság oly sokszor használt, intenzív hideg zöld, a ftalo-zöld megjelenésére.

A GYILKOS ZÖLD

A scheele zöld (1775-től) majd utódja az 1808-ban kifejlesztett schweinfurti (más neveken bécsi, párizsi, frankfurti vagy smaragd) zöld pigment a 19. században a legszebb, legragyogóbb zöld szín volt, és mindezen túl még sokkal tartósabb is, mint az addig ismert zöldek. Nem meglepő, hogy ennyi jó tulajdonsággal igen népszerű pigment volt, Van Gogh és Paul Gauguin palettáján is fontos helyet foglalt el. Azért volt vele egy kis baj mégis. Arzén tartalma miatt annyira mérgező volt, hogy csak méregutalványra adták ki a festőknek ezeket a festékeket. Azonban arra már nem ügyeltek, hogy nem csak maga a festék, de a befestett tárgyak is veszélyesek lehetnek. Sajnos a zöld színű tapétához is ezt a festéket használták, ami nedves éghajlaton nagy mennyiségű arzént párologtatott el, számos kisgyermek halálát okozva. Lehetségesnek tartják, hogy Napoleon halálát is ez okozta, és nem is szándékos mérgezésnek esett áldozatul. Az legalábbis biztosnak látszik, hogy szent Ilona szigetén ilyen zöld színű tapátával borított szobában aludt a hadvezér.

Gyártását végleg csak az 1960-as években szüntették meg.

ZÖLD-ZÖLD, DE MILYEN ZÖLD?

  • viridián (szinonimái: tüzes kromoxid zöld, smaragdzöld) – élénk hidegzöld szín
  • ftalo zöld (ftalocianin zöld, monasztral zöld, winsor zöld) – hidegzöld
  • permanens zöld (állandó zöld, viktóriazöld) – azért állandó, mert jól tartja a színét. Valójában színkeveréssel állítják elő, krómsárgából és párizsi kékből, így kicsit eltérő árnyalatokban is előfordul.
  • nedvzöld (hólyagzöld, bengezöld) – tört sárgászöld szín. Nekem abszolút kedvencem, tényleg gyönyörű színe van, maga a tavasz. Sajnos gyorsan fakul.
  • hooker zöld – Lazúros, híg zöld szín. Szintén keverék poroszkékből és gumiguttin sárgából, így többféle árnyalata van. Hooker angol botanikai illusztrátorról kapta a nevét
  • veronesezöld (smaragdzöld- amit ugye a viridiánra is mondanak) – Hideg zöld szín. Paolo Veronese, itáliai festőről kapta a nevét, aki előszeretettel használta.
  • eozinzöld (Zsolnay szín, aranyzöld) – csodás irizáló zöld szín, főleg a kerámikusok használják.

TETSZIK A BORÍTÓKÉP?

Ha igen, annak talán az lehet az oka, hogy a piros a zöld komplementerszíne. A piros tulipánok a zöld környezetben harmóniát sugallnak. A festészetben mindig tudatában kell lenni, hogy a színek hogyan hatnak egymásra. Erősíthetik, gyengíthetik, kiegészíthetik egymást. Szándékunk szerint harmóniát vagy feszültséget teremthetünk a megfelelő színválasztással. De ez talán majd egy másik bejegyzés témája lesz.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Hurrá nyár!

Eljött hát ez a nap is. Nem tudom, hogy mikor pislogtam kettőt, mikor egyszer csak felnőtt lett a gyerekem. Ma hivatalosan is érett lett, bizonyítványt

Elolvasom »

Évértékelés 2021

Lassan kezdem megszokni, hogy 2022 van. De persze azért még hónapokig elrontom a dátumot mindenhol, ahol csak kérik. Hogy jobban megjegyezzem, hogy eltelt már 2021,

Elolvasom »

Színes sorozat – kék

Gyerekkoromban a kedvenc színem volt. Minden változatát szerettem. Ezernyi változata, számtalan árnyalata van: ultramarin, kobalt, cölin, király, ftalo, tenger, berlini (=porosz=párizsi), brémai, alexandriai, zafírkék és

Elolvasom »