ZÖLD – SZÍNES SOROZAT

A ZÖLD SZÍN SZIMBOLIKÁJA

Neked mi jut róla eszedbe?

Ellentmondásos jelentéseket tulajdonítunk a zöld színnek: élet, természet, fiatalság, termékenység, növekedés, frissesség, optimizmus, valamint féltékenység, méreg, penész, betegség, halál.

Zöld a magyar zászló egyik színe is. A romantikusabb magyarázat szerint a zöld a reményt jelképezi a zászlóban (a piros az erő, a fehér a hűség), a kevésbé romantikus magyarázat szerint pedig csak szerették volna a magyar címer színeit használni, amiben csak a kereszt támaszául szolgálnak a zöld dombok. Bár erre is van romantikusabb magyarázat, mi szerint a Tátra, Mátra, Fátra lenne a három domb, Nagymamám nekem még így mesélte.

Fontos szerepet tölt be a zöld az arab világban. Az iszlám szent színe, a sivatagi óázist jelképezi, az arab világ összefogását, ez Mohamed zászlajának a színe, így nem csoda, hogy számos arab ország zászlajában is szerepel a zöld szín.

ZÖLD PIGMENTEK A FESTÉSZETBEN

Meglepő, de hiába vette körül az embert mindig is a zöld táj, a zöld színű festék beszerzése egészen a legutóbbi időkig igen sok nehézséget okozott. Sokáig egyszerűbb volt kékből és sárgából kikeverni a színt, mint zöld festéket készíteni.

A növényekből ugyanis – bár csodás sárgászöld színük van – nem lehet olyan zöldet kivonni, ami hosszan megtartja a színét. A növényi zöldet nedvzöldnek hívják, mivel a festéket nem szabadott hagyni kiszáradni. Főleg benge, hagyma, mályva, írisz, liliom zöld leveleiből készítették, és jellemzően a disznó hólyagjában tárolták. Innen ered másik neve: hólyagzöld. A zöld pigmenteket évszázadokon át főleg réz tartalmú ásványokból állították elő, például malachitból és krizokolából.

Az igazán szép, színtartó és biztonságos zöld színű pigmenteket a 19. században kezdték csak előállítani, ekkortól készületek a viridián és kobaltzöld színek. És még egy évszázadot kellett várni a manapság oly sokszor használt, intenzív hideg zöld, a ftalo-zöld megjelenésére.

A GYILKOS ZÖLD

A scheele zöld (1775-től) majd utódja az 1808-ban kifejlesztett schweinfurti (más neveken bécsi, párizsi, frankfurti vagy smaragd) zöld pigment a 19. században a legszebb, legragyogóbb zöld szín volt, és mindezen túl még sokkal tartósabb is, mint az addig ismert zöldek. Nem meglepő, hogy ennyi jó tulajdonsággal igen népszerű pigment volt, Van Gogh és Paul Gauguin palettáján is fontos helyet foglalt el. Azért volt vele egy kis baj mégis. Arzén tartalma miatt annyira mérgező volt, hogy csak méregutalványra adták ki a festőknek ezeket a festékeket. Azonban arra már nem ügyeltek, hogy nem csak maga a festék, de a befestett tárgyak is veszélyesek lehetnek. Sajnos a zöld színű tapétához is ezt a festéket használták, ami nedves éghajlaton nagy mennyiségű arzént párologtatott el, számos kisgyermek halálát okozva. Lehetségesnek tartják, hogy Napoleon halálát is ez okozta, és nem is szándékos mérgezésnek esett áldozatul. Az legalábbis biztosnak látszik, hogy szent Ilona szigetén ilyen zöld színű tapátával borított szobában aludt a hadvezér.

Gyártását végleg csak az 1960-as években szüntették meg.

ZÖLD-ZÖLD, DE MILYEN ZÖLD?

 • viridián (szinonimái: tüzes kromoxid zöld, smaragdzöld) – élénk hidegzöld szín
 • ftalo zöld (ftalocianin zöld, monasztral zöld, winsor zöld) – hidegzöld
 • permanens zöld (állandó zöld, viktóriazöld) – azért állandó, mert jól tartja a színét. Valójában színkeveréssel állítják elő, krómsárgából és párizsi kékből, így kicsit eltérő árnyalatokban is előfordul.
 • nedvzöld (hólyagzöld, bengezöld) – tört sárgászöld szín. Nekem abszolút kedvencem, tényleg gyönyörű színe van, maga a tavasz. Sajnos gyorsan fakul.
 • hooker zöld – Lazúros, híg zöld szín. Szintén keverék poroszkékből és gumiguttin sárgából, így többféle árnyalata van. Hooker angol botanikai illusztrátorról kapta a nevét
 • veronesezöld (smaragdzöld- amit ugye a viridiánra is mondanak) – Hideg zöld szín. Paolo Veronese, itáliai festőről kapta a nevét, aki előszeretettel használta.
 • eozinzöld (Zsolnay szín, aranyzöld) – csodás irizáló zöld szín, főleg a kerámikusok használják.

TETSZIK A BORÍTÓKÉP?

Ha igen, annak talán az lehet az oka, hogy a piros a zöld komplementerszíne. A piros tulipánok a zöld környezetben harmóniát sugallnak. A festészetben mindig tudatában kell lenni, hogy a színek hogyan hatnak egymásra. Erősíthetik, gyengíthetik, kiegészíthetik egymást. Szándékunk szerint harmóniát vagy feszültséget teremthetünk a megfelelő színválasztással. De ez talán majd egy másik bejegyzés témája lesz.

“ZÖLD – SZÍNES SOROZAT” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  • Kedves Dániel!

   A króm-oxid zöld, más néven tüzes zöld, vagy viridián, vagy Guignet zöld (XIX.századi francia festőművészről) egy élénk hidegzöld szín. Én nagyon szeretem, igazán szép, természetes zöld színű festék.
   Maga a festék többféle recept alapján készülhet, annak függvényében, hogy milyen célra gyártják. Akrilfesték, olajfesték, zománcfesték, vízfesték? Azonban a króm-oxid zöld pigment valóban tartalmaz veszélyes anyagokat is. Könnyen meggyőződhetsz róla, hogy az általad kinézett festéknek van-e egészségkárosító hatása vagy sem, mert ha van, azt kötelező jelezni a tubuson vagy a csomagolóanyagon, veszélyt jelző piktogramok vagy feliratok segítségével. Most megnéztem az én króm-oxid zöld festékemet, és rá is van írva, hogy szem és bőrizgató hatású, és izgatja a légutakat. Mindezzel együtt, nyugodtan használhatod festésre, mert biztosan nem fog ártani, ha rendeltetésszerűen használod. Gyerekektől persze el kell zárni, és festés után kezet kell mosni, de ezt amúgyis megtesszük.

   Általánosságban elmondható, hogy a hobbifestők által használt, művészellátó boltokban megvásárolható festékek, rendeltetésszerű használat esetén ma már nem jelentenek különösebb veszélyt.

   Jó festést kívánok!

   Válasz

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Grafinapló 2023 tavasz

A Grafinaplóval áttértem az évszakonkénti beszámolóra. Kezdjük mindjárt a gyönyörűséges virágillatú tavasszal. Az idei tavaszt nagyon szerettem. Nem lett mindjárt nagyon meleg, volt még helye

Elolvasom »