Kalligráfia vágott hegyű tollal

Ha most kezdesz a kalligráfiával foglalkozni, és nem elégszel meg néhány népszerű, modern ecsetfilces felirat megtanulásával, akkor azt javaslom kezd a tanulást a vágott hegyű tollal.

Hogy miért épp ezt az eszközt javaslom a kezdéshez?

Valahányszor kezembe veszem a tollat és bemártom a tintásüvegbe átfut rajtam az a bizsergető érzés, hogy ezzel a mozdulattal kapcsolódom az évszázadokkal ezelőtt élt, alkotó és író emberekkel.

De persze gyakorlatias okai is vannak annak, hogy ezt az eszközt javaslom. A vágott hegyű tollnál nem kell változtatni az írás közben a nyomást, így technikailag könnyebb elsajátítani a szép írást. (A ponthegyű tollnál pontosan kell szabályozni, hogy milyen erősen nyomjuk rá a papírra a tollat.) Sikerélményt ad, és az első betűtípus megtanulása után, már úgy nézed és látod a betűket, hogy egyre könnyebbé és örömtelibbé válik az újabb betűfajták elsajátítása.

Milyen tollat használj?

Én többnyire mártogatós tollat használok, és főleg Brause márkájú tollhegyet, de nyilván a többi márka is megfelelő, csak én valahogy erre szoktam rá. Lehet, hogy egyszerűen ezt lehetett a közelemben kapni, de kétségtelen, hogy nagy múltú, megbízható márkáról van szó. Használhatsz vágott hegyű töltőtollat is, ami kényelmes, és nem elhanyagolható előnye, hogy sokkal kisebb a pacák esélye. A tinta szépen, szabályosan folyik, ami egységesebb írásképet eredményez. A Pilot Parallel Pen például megbízható, népszerű márka. Ha hosszan kell írnom én is ezt a megoldást választom, mivel nagyobb feladatoknál könnyebbséget jelent, hogy nem kell mártogatnom, és kisebb a hibalehetőség is.

Mégis, ha csak tehetem mártogatós tollal írok. Valahogy szeretem, hogy a mártogatás miatt hol erősebben, hol gyengébben fog a toll. Tinta helyett gyakran fapácot használok, ami különösen egy vastagabb hegy esetében számomra kedves, változatos módon hagy nyomot a papíron. Mondhatjuk, hogy megfolyik a pác, de épp csak annyira, hogy archaikus hatást keltsen.

A tanuláshoz a kalligráfia klubban 2 mm széles hegyet használunk, ezzel kényelmesen lehet gyakorolni. Jól látszik a vékony és vastag vonal közötti különbség, de még nem nagyon nagyok a betűk. Ugyanakkor szerintem már kezdetektől érdemes arra törekedni, hogy ne csak betűket és szavakat írjunk, hanem valamiféle alkotást hozzunk létre. Ezekhez a művekhez gyakran használunk egészen vastag tollhegyet, de akár más eszközöket is kipróbálhatunk az érdekesség kedvéért. Valódi madártollat, szivacsot, két darab egymáshoz ragasztó szalaggal rögzített tollat vagy ceruzát, de akár egy darab kartonnal is létre lehet hozni a vágott hegyű tollal készíthető betűformákat.

Hogyan használd?

Ezzel a tollal nem folyamatosan írunk, hanem vonásokat húzunk, és ezekből épülnek fel a betűk. A vékony és vastag vonalakat a toll hegyének és a vonás irányának a szöge határozza meg.  Az egyes betűtípusoknál általában meg van határozva, hogy milyen szögben kell tartanunk a tollat, és minden vonást ezzel a tartással alakítunk ki.

Kezd a tolladdal való ismerkedést a következő gyakorlattal: Fogd a tolladat úgy, hogy a hegye 45 fokos szöget zárjon be a vízszintessel, és ebben a szögben tartva rajzolj három egymást metsző vonalat (csillag vagy hópihe). Ebből látod majd, hogy milyen irányban milyen vastag vonalat fogsz húzni. Ezután függőleges és vízszintes vonalakból is rajzolj néhány sort. Kicsit olyan élmény, mint amikor kisiskolás voltál. Időről időre ellenőrizd, hogy megfelelő irányban tartod e a tollad.

A betűk méretét a tollhegy szélességéhez viszonyítva adják meg. Pl az Italik kisbetű magassága 5 tollhegynyi. Így betűtípusonként más sorvezetőre lesz szükséged. A betűk formáját sablonokból is megtanulhatod, ahol a vonások irányát és sorrendjét is feltüntetik.

Milyen betűtípusokat tudsz ezzel kialakítani?

A vágott hegyű tollal nagyon sok évszázadok óta használt betűtípust lehet megtanulni. Ha már szépen tudod ezeket leírni, ismered a szabályokat, akkor fel vagy készülve, hogy időnként kedved szerint módosítsd a betűket. A témának és az alkalomnak megfelelően át tudod majd formálni a betűket úgy, hogy azok harmonikusak maradnak, és hűek az eredeti stílushoz. A legtöbb régies betűtípusnak megvan a modern változata is, és díszített változatokat is érdemes kipróbálni.

Ha velem szeretnéd kezdeni a tanulást, akár a személyes alkalmakon, akár otthonról a honlapon található videókból, én az Italic betűtípust tanítom meg elsőként. Ez a szép és harmonikus betű a reneszánsz Itáliában született. Aldus Manutiusz velencei nyomdájában használták először 1500 körül. De a gótikus betűk számos változatát, az Unciális és Karoling betűket mind érdemes megismerni, és a klubban ezeknek a betűtípusoknak is el fog jönni az ideje.

Hogyan tanulhatsz nálam kalligráfiát?

Személyes tanfolyamokat 2022-ben Budakeszin és Törökbálinton tartok. Törökbálinton szerda esténként lesznek az alkalmak és a vágott hegyű tollal fogunk megismerkedni, Budakeszin a szokásos időpontban kedd esténként találkozunk, és a hat alkalmas sorozaton a Copperplate betűtípussal fogunk foglalkozni, tehát ponthegyű tollal írunk. A workshopokra itt a honlapon is jelentkezhetsz.

2022 áprilistól online is tervezem ennek a két tanfolyamnak az elindítását. Ha szívesen tanulnál online, kérlek írj nekem emailt (hello@grafikeszi.hu), vagy keress messengeren.

Szólj hozzá!

További bejegyzések

Grafinapló 2023 tavasz

A Grafinaplóval áttértem az évszakonkénti beszámolóra. Kezdjük mindjárt a gyönyörűséges virágillatú tavasszal. Az idei tavaszt nagyon szerettem. Nem lett mindjárt nagyon meleg, volt még helye

Elolvasom »